ŠD NK Ljubljana

Zgodovina kluba

USTANOVITEV KLUBA

Klub je bil ustanovljen leta 1909, kot študentski klub Hermes in je bil eden najstarejših nogometnih klubov v Sloveniji.

Klub je bil reformiran v času Jugoslavije kot SK Hermes v letu 1918 in je nastopal v Ljubljanski nogometni ligi od leta 1920 naprej. Njihov najboljši uspeh je prišel v obliki četrtega mesta, kar se je zgodilo v štirih različnih sezonah. Leta 1925 le klub v svoje ime vključil besedo Železničarski in s tem postal ŽSK Hermes.

Obdobje SFR Jugoslavije

Po drugi svetovni vojni se je klub ustanovil ponovno; tokrat pod imenom Železničar Ljubljana. Ime je bilo tudi kasneje pogosto uporabljeno saj je klub igral v okviru Železniškega športnega društva na istoimenskem stadionu.

Železničar je svoj prvi naslov Slovenske republiške lige osvojil leta 1949. V sezoni 1952-53 je klub igral v Slovensko-Hrvaški, ki je bila v tistem času drugi nivo Jugoslovanskega nogometa. Sezono so končali na devetem mestu in iz lige izpadli v nižji nivo tekmovanja zaradi razpada lige. Klub se je nato preimenoval v ŽNK Ljubljana in igral v tretji ligi med-republiške lige. V letu 1954 so osvojili 2. mesto a se zaradi poraza v kvalifikacijski tekmi niso uvrstili na višji nivo tekmovanja.

Po reorganizaciji jugoslovanskega nogometa so od leta 1955 do 1958 igrali v novoustanovljeni jugoslovanski drugi ligi A Cona in končali na 5., 8. in 10. mestu. Ta sistem lige je bil nato spet spremenjen in Ljubljana je bila vrnjena v Slovensko republiško ligo. Tekmovanje so osvojili trikrat: leta 1963, 1967 in 1968, preden so se dokončno vrnili v jugoslovansko drugo ligo, kjer so igrali do leta 1972. Po treh solidnih sezonah, ki so se končale 11., 10. in 6., je Ljubljana nepričakovano izpadla s 17. mestom. Njihov status drugega najmočnejšega ljubljanskega kluba je prevzela finančno precej močnejša Svoboda. Ljubljana je nato leta 1989 spet uspela osvojiti slovensko republiško ligo.

Era Slovenske divizije

Po osamosvojitvi je klub štiri sezone igral v slovenski prvi ligi. V letih 199-92 so igrali kot Eurospekter Ljubljana in končali na petem mestu, preden so se preimenovali v AM Cosmos Ljubljana. 1992–93 je bila njihova najboljša sezona, saj so se po jesenskem delu resno borili za naslov, a so zaradi slabe končnice končali na četrtem mestu. V letih 1993–94 so končali na 11. mestu, ko so se ponovno preimenovali v Železničar Ljubljana, z novim predsednikom in večjimi ambicijami za sezono 1994–95. Začeli so precej dobro, a so ponovno nazadovali v spomladanskem obdobju, predvsem zaradi treh porazov v zadnjih treh krogih, kar jih je potisnilo na končno 10. mesto.

Zaradi zmanjšanja slovenske prve lige na 10 moštev so morali odigrati dodatne tekme na izpadanje, v katere so šli kot jasni favoriti, vendar so v drugem krogu proti Izoli po tekmah, ki so se končale z 1–1 in 0–0 zaradi pravila gostujočih golov izpadli. Železničar je nato leta 1996 zlahka osvojil slovensko drugo ligo, a mu je bila zavrnjena licenca za prvoligaški nogomet, zato so ostali v drugi ligi, a so se v naslednji sezoni umaknili. Kasneje jim je bilo dovoljeno drugoligaško dovoljenje hraniteljskega kluba Viator & Vektor Komenda, ki je osvojil Slovensko tretjo ligo. Center in ekipo so preimenoval v Viator & Vektor Ljubljana leta 2000. V naslednjih dveh sezonah je Ljubljana igrala v slovenski drugi ligi, na koncu je zasedla sedmo mesto v letu 2001 in drugo mesto leta 2002, kar je bilo po sedmih letih dovolj za vrnitev v slovensko prvo ligo. Tokrat so tam ostali tri sezone in končali na 10., 7. in 9. mestu.

V svoji zadnji sezoni se je klub boril na igrišču in ni uspel pridobiti tekmovalnih dovoljenj, ki jih je izdala Nogometna zveza Slovenije, kar je privedlo do njegove ukinitve leta 2005. Po 9. mestu v državnem prvenstvu je NK Ljubljana dejansko prenehala z vsemi operacijami, skupaj z še dvema ekipama najvišje divizije, Olimpijo in Muro.

Leta 2005 je bil ustanovljen klub naslednik, ki je uveljavljal pravice do ljubljanskih odličij in rekordov, ki nosijo ime FC Ljubljana. Vendar pa kljub podedovanju starih ljubljanskih navijačev in barv pravno niso veljali za naslednike prvotnega NK Ljubljana, dva kluba pa sta evidenco in čast vodila ločeno od Nogometne zveze Slovenije. FC Ljubljana je bil pozneje leta 2011 razpuščen.

STADION

Klub je domače tekme igral na stadionu ŽŠD Ljubljana, ki se nahaja v spodnjem delu okrožja Šiška. Objekt je prispevala uprava železnic in je zato postavljena v vogal železniške proge. Med drugimi železniškimi klubi, ki tvorijo zvezo, ga je še posebej uporabljal atletski klub ŽAK, po katerem je stadion prevzel vzdevek, ki je še vedno pogosto uporabljen. Zgrajen je bil leta 1930, leta 1990 pa je bila opravljena večja prenova.
Stadion ima kapaciteto 2.308 sedežev

KLUBSKE BARVE IN GRB SKOZI LETA

Medtem ko so bili prvi kompleti, ki jih je uporabljal Hermes, rdeče-beli, je klub nato v večini svoje zgodovine prevzel značilno železniško identiteto, z modro barvo. Tradicionalni Železničarski kompleti so bili črtasto modro-beli, v poznejših letih pa so bile uporabljene tudi druge kombinacije teh barv. Čeprav so včasih igrali v modrem, so ekipo poimenovali Modro-beli, logotip kluba pa je kot železniški simbol uporabljal črte. Na nekdanjih logotipih so bile prikazane tudi različne podobne slike, med njimi železniško krilato kolo in spremenjen znak Slovenskih železnic. V obdobju prve delitve je bil uporabljen zeleni logotip z zmajem. Vendar se je na tekmovalnih opremah uporabljal le v modri različici. Dokaj izrazito nebesno modro-belo kombinacijo, ki so jo uporabljali v tistih prvoligaških letih, je pozneje nadomestila temno modra.

Naslovi prvaka v slovenski republiški ligi, v sezonah:

 • 1948/49
 • 1962/63
 • 1966/67
 • 1967/68
 • 1988/89

Ime kluba skozi leta:

 • SK Hermes (1909-1924)
 • ŽSK Hermes (1925-1940)
 • NK Železničar Ljubljana (1945-1952)
 • ŽNK Ljubljana (1953-1990)
 • Eurospekter Ljubljana (1991)
 • AM Cosmos Ljubljana (1992-1993)
 • NK Železničar Ljubljana (1994-1999)
 • Viator&Vektor Ljubljana (2000-2005)
 • FC Ljubljana ( 2005-2011)
 • MNK Ljubljana
 • Preobrat v Kamniku

  Preobrat v Kamniku

  Na današnji tekmi je Ljubljani kljub slabšemu začetku in številnim manjkajočim igralcem na koncu le uspelo priti do zmage in velikih treh točk, ki moštvo …
 • Gostovanje v srednjeveškem mestu na severu

  Gostovanje v srednjeveškem mestu na severu

  V soboto Ljubljano čaka najbolj severno gostovanje v ligi, saj odhaja na obisk h Kamniku.
 • Mladinske selekcije v polnem teku

  Mladinske selekcije v polnem teku

  Za nami je nekaj odigranih krogov tudi v mlajših kategorijah. Medtem ko so mladinci in kadeti že v polnem tekmovalnem ritmu, pa najmlajši s svojimi …
 • Visok poraz s tremi igralci manj

  Visok poraz s tremi igralci manj

  Današnja tekma je bila ena tistih, ki jih je najbolje kmalu pozabiti. Velik del krivde za takšen razplet imajo tudi sodniki, ki danes enostavno niso …
 • Mestni dvoboj v Šiški

  Mestni dvoboj v Šiški

  V soboto 6. 4. se v Spodnji Šiški obeta veliki mestni dvoboj ekip, ki sodita med glavne favorite za najvišja mesta v regionalni ligi.
 • Slovenske železnice, d. o. o.
 • Gpo, podjetje za gradbeništvo, projektiranje in organizacija, d.o.o.
 • SHL gradbeno podjetje d.o.o.
 • ProGlobal d.o.o.
 • Palis gradnje, gradbeništvo, d.o.o.
 • GPP, gradbeništvo
 • Đuka-Gradbeništvo, Đulaga Macanović s.p.
 • Solvesall